Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

98χρονος που πολέμησε κατά των Σοβιετικών, με 4 γράμματα: Τι είναι;

Η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή του Καναδά τα είχε όλα. Βουλευτές, χειροκροτήματα, έναν ενθουσιώδη Τριντό και έναν… «Ουκρανό ήρωα» των SS.
Του Θέμη Τζήμα
Ένα γνήσια «δυτικό σκάνδαλο» ξέσπασε τις τελευταίες μέρες στον Καναδά. Η Βουλή του Καναδά φιλοξενούσε (ποιον άλλον;) τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κο Ζελένσκι.

Οι μέρες αυτές για τον Ζελένσκι δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Η υποδοχή στο Λευκό Οίκο ήταν ψυχρή, μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης. Η μουρμούρα για την αμερικανική βοήθεια και το πώς την «τσεπώνει» το ουκρανικό πολιτικό κατεστημένο αρχίζει και φουντώνει στον αμερικανικό τύπο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν βυθίζεται δημοσκοπικώς ενώ παραλλήλως έχει να φροντίσει τις δικαστικές περιπέτειες του γιου του (ίσως και του ιδίου) και στελεχών του κόμματός του (βλ. Μενέντεζ).

Οι φήμες για τον αν το κεφάλι του Ζελένκσι θα ζητηθεί από την Ουάσιγκτον φουντώνουν, συνθήκη καθόλου ευχάριστη ιδίως αν είναι ακριβώς η Ουάσιγκτον εκείνη που σε έβαλε στη θέση που είσαι και πολλοί αυτοί που θέλουν να δουν το κεφάλι σου να αποκολλάται από τους ώμους σου. Η τωρινή του επίσκεψη ως εκ τούτου δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του προηγουμένου χρόνου.

Για να διασκεδαστούν λοιπόν οι εντυπώσεις, ο αγαπημένος της «φιλελεύθερης», «woke» κουλτούρας (όροι με τους οποίους για ευνόητους λόγους πρέπει πλέον να εξοικειωνόμαστε ακόμα περισσότερο) ο κος Τριντό του Καναδά ανέλαβε τη σκηνοθεσία μιας πετυχημένης επίσκεψης Ζελένσκι, βγαλμένης από τα «παλιά» (από τον πρώτο χρόνο της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας). Κανόνισε ένα πέρασμα του Ουκρανού προέδρου από τη Βουλή του Καναδά ως εκ τούτου.

Η ομιλία του Ζελένσκι στη Βουλή του Καναδά τα είχε όλα. Συμμετοχή των βουλευτών, χειροκροτήματα και φυσικά έναν ενθουσιώδη Τριντό. Μόνο που είχε και κάτι ακόμα: την παρουσία του Yaroslav Hunka, ετών 98, ο οποίος χειροκροτήθηκε από όλες και όλους ως ένας «Ουκρανός ήρωας, ένας Καναδός ήρωας». Όλοι δε, τον «ευχαρίστησαν για την υπηρεσία του», εννοείται στην προσπάθεια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας έναντι της ΕΣΣΔ. Ο ίδιος ο Ζελένσκι τον χειροκρότησε με όρθια τη γροθιά (μάλλον εκεί η εβραϊκή του καταγωγή την οποία οι ΗΠΑ τόσες φορές επικαλέστηκαν ως απόδειξη του αντιναζισμού του, δεν τον προστάτεψε από κακές παρέες).

Βεβαίως όπως και ήταν αναμενόμενο (κάνε τα μαθηματικά απλώς, όπως λένε και οι υπερατλαντικοί φίλοι) επρόκειτο για έναν αιωνόβιο σχεδόν, μαχητή των SS του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με ειδικό μάλιστα ρόλο στη ναζιστική μηχανή. Μετά τον σάλο, συμπεριλαμβανομένης διαμαρτυρίας της Πολωνίας, ο πρόεδρος της Βουλής του Καναδά απολογήθηκε αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη. Όπως είπε, δεν έγιναν οι δέοντες έλεγχοι και κανείς δεν ήξερε τίποτα.

Είναι λίγο περίεργο βέβαια να μην αναρωτήθηκε κανείς μέσα σε μια ολόκληρη Βουλή, πότε άλλοτε, πλην του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να πολέμησε ένας 98χρονος εναντίον της ΕΣΣΔ; Και αν πολέμησε τότε, τι άλλο μπορεί να ήταν πέρα από μέλος της ναζιστικής μηχανής και επομένως εκτός από όλα τα υπόλοιπα και εχθρός του Καναδά; Προφανώς η μόνη γκάφα στην όλη υπόθεση είναι ότι οι διοργανωτές της σεμνής αυτής τελετής δε συνυπολόγισαν ότι αυτήν τη φορά ίσως να το παράκαναν δεδομένης και της συγκυρίας. Κάτι η αντιπάθεια προς τον Τριντό μέσα στον Καναδά, κάτι που οι βουλευτές του Τριντό για ένα διάστημα είχαν γίνει «Κλουζώ» «Πουτινιστών» και «ακροδεξιών» σε κάθε κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να τους περιμένουν οι αντίπαλοί τους «στη γωνία», κάτι που ο Ζελένσκι είναι στα «κάτω του», αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι Πολωνοί «έβγαλαν γλώσσα» στις ΗΠΑ, ήρθε κι έδεσε το πράγμα.

Όπως φαίνεται, η «Δύση» είναι πολύ ανεκτική στους νέο- ναζί αν σκοτώνουν Ρώσους στην Ουκρανία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι της είναι ακόμα εντελώς εύκολο να δεχτεί τους εναπομείναντες εν ζωή, πρώτης γενιάς. Μπορεί να τους δικαιολογεί κατά ένα μέρος αν πολεμούσαν στο Ανατολικό μέτωπο αλλά δε θέλει ακόμα να τους βάλει και στη «βιτρίνα».

Μόλα ταύτα, ένα ταμπού έσπασε. Χάρη στον Καναδά έχουμε για πρώτη φορά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μια Βουλή να αποδίδει τιμές σε μέλος των SS. Εν γνώσει των βουλευτριών και των βουλευτών και τούτο διότι αναμφιβόλως γνωρίζουν αριθμητική (τουλάχιστον αφαίρεση).

Το έχουμε γράψει και σε άλλα άρθρα: ο φασισμός-ναζισμός ήταν και παραμένει καθεστωτικό εργαλείο. Και όποτε το καθεστώς το χρειάζεται θα το χρησιμοποιεί. Ως εκ τούτου θα ξεχνά ή θα «ρομαντικοποιεί» (για να χρησιμοποιήσουμε έναν δικαιωματικό όρο) τα πεπραγμένα του, είτε στο παρελθόν, είτε στο παρόν. Μάλιστα, είναι τόσο καθεστωτικός και ως εκ τούτου εύπλαστος ο φασισμός- ναζισμός ώστε μπορεί να συνυπάρχει με κάθε άλλη πτυχή της καθεστωτικής προπαγάνδας όπως μας έδειξε η τρανς εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. Να τον χαίρονται λοιπόν το «φιλελεύθερο» κο Τριντό στον Καναδά. Και ίσως να τον στείλουν σε καμιά σαρανταήμερη άδεια γιατί η παραμονή του στη χώρα του δεν της κάνει μάλλον και πολύ καλό.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.