"Πράσινο" για φαγητό με σκουλίκια απο την Ε.Ε!

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη στις διατροφίκές συνήθειες των Ευρωπαίων και ενός εντόμου, του κίτρινου σκουλικιού.
 
Η προνύμφη του εντόμου Tenebrio molitor, σύμφωνα με την EFSA, αποτελείται κυρίως από προτεΐνες, λίπη και ίνες, κάτι που την καθιστά κατάλληλη προς βρώση από τους ανθρώπους, κυρίως σε αποξηραμένη μορφή, όπου λέγεται ότι έχει γεύση φυστικιού.
 
Ο επιστήμονας της EFSA Ερμόλαος Βερβέρης, τόνισε ότι «η πρώτη μας μελέτη ενός εντόμου ως τροφής μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έγκρισή του σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η εκτίμηση ρίσκου που κάνουμε είναι αποφασιστικό και απαραίτητο βήμα για τη ρύθμιση νέων τροφίμων, καθώς υποστηρίζει τους πολιτικούς στην Ε.Ε. να λαμβάνουν αποφάσεις στηριγμένες στην επιστήμη και να σιγουρεύουν την ασφάλεια των καταναλωτών».
Για την ώρα, προϊόντα διατροφής στηριγμένα στο κίτρινο σκουλήκι απαγορεύονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ χωρίς την έγκριση της EFSA μπορούν να απαγορευτούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ε.Ε.
 
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει άρδην μετά το «πράσινο φως» της υπηρεσίας και σύντομα τα προϊόντα διατροφής από το συγκεκριμένο έντομο ενδέχεται να βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε ντουλάπια νοικοκυριών.
 
Σημειώνεται ότι τα τρόφιμα βασισμένα σε έντομα θεωρούνται ως μια καλή λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και ως παράγοντας αειφορίας, καθώς οι λάρβες των εντόμων δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω από συγκομιδή, πλύσιμο, θανάτωση σε καυτό νερό και αποξήρανση.
 
Πληροφορίες: Guardian