Μας προετοιμάζουν για πολύ σκληρό lockdown

Σε τροχιά lockdown μπαίνει, ένα μήνα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, η Ευρώπη καθώς ο κορονοϊός σαρώνει ανενόχλητος, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες και πιέζοντας τα συστήματα υγείας.

Ήδη, μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χτύπησε σήμερα καμπανάκι, καλώντας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα.

Ποια μέτρα προτείνει σε συνδυασμό με την τρίτη δόση

Τα τελευταία σενάρια του ECDC «δείχνουν ότι η εν δυνάμει επιβάρυνση της παραλλαγής Delta στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πολύ αυξημένη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με περαιτέρω άνοδο των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη, εκτός αν ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας τώρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων στον συνολικό πληθυσμό».

Το ECDC συμβουλεύει επίσης τις χώρες να εφαρμόσουν βασικά περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης, και τηλεργασία ενώ θεωρεί ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, αφού ο ιός είναι παρών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για μειωμένη μετάδοση από τη χρήση των πιστοποιητικών Covid για την πρόσβαση σε εστιατόρια, σινεμά ή μουσεία, μέτρα που εφαρμόζουν σήμερα περί τις 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Σκληρότερα μέτρα ανακοινώνουν μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες

Νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινώσει η Γαλλία αύριο, Πέμπτη, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Αττάλ. Μετά την Αυστρία, που έχει ήδη επιβάλει καθολικό lockdown, την Ιταλία με τοπικά lockdown και την Γερμανία που αυστηροποίησε τα μέτρα για την πανδημία, φαίνεται πως ήρθε και η σειρά της Γαλλίας

Όπως εξήγησε ο Αττάλ, σύμφωνα με το Reuters, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την καμπάνια του εμβολιασμού και αναμένεται να ανακοινώσει περιορισμούς στη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.