Μας λένε να .... ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα -

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη , με αποτέλεσμα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώσουν νέα μέτρα σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στην εκκίνηση των κρουσμάτων, πριν ξεκινήσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Μετά την Αυστρία, και η Σλοβακία έχει ισχυριστεί ότι θα επιβληθεί καθεστώς lockdown , ενώ η επόμενη χώρα που πιθανόν να προχωρήσει σε “γενικό απαγορευτικό” εκτιμάται ότι είναι η Γερμανία. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ( ECDC ) απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν «τώρα» μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας, προειδοποιώντας ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο και η υγειονομική επιβάρυνση που είναι «πολύ». . υψηλή”.

Μία Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ ) είχε εκφράσει την ανησυχία του για την «επίδραση» της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, καθώς, όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή του, θα μπορούσε να έχει την ημέρα σε 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά οι νεκροί θα φθάσουν στους 2,2 εκατ. έως την άνοιξη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από τον συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της Covid-19.

ΠΟΥ ιός

Σύμφωνα πάντως με σημερινές δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, η μετάλλαξη «Δέλτα» μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού. «Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τα εμπόδια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%», υπογράμμισε και τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να κρατούν. τα μέτρα.

Η προειδοποίηση του ECDC

Αυστηρή προειδοποίηση ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο, απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στα κράτη μέλη της Ενωσης, κάνοντας έκκληση να λάβουν «τώρα» μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας στην ήπειρο. Σε μήνυμά της, η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμόν σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και ζητά να δούμε «επειγόντως» μέτρα.

Σημειώνει, επίσης, ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξεταστεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου. Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες. Το γενικό επίπεδο εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις τρεις χώρες του ισχυρού Οικονομικού Χώρου, κάτω από το 70% του γενικού πληθυσμού, «αφήνει μεγάλο εμβολιαστικό κενό που δεν μπορεί να πληρωθεί γρήγορα και αφήνει τεράστιο χώρο για την εξάπλωση του ιού», τονίζει το ECDC.

κορονοϊός Ευρώπη

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ECDC, «η εν δυνάμει επιβάρυνση της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πολύ αυξημένη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με περαιτέρω άνοδο των θανάτων και των νοσοκομείων στην Ευρώπη, εκτός από τα μέτρα δημόσιας υγείας τώρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων στον πληθυσμό».

 

Το ECDC συμβουλεύει επίσης τις χώρες να εφαρμόζουν βασικά περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης και της τηλεργασίας. Επιπλέον, θεωρεί ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, αφού ο ιός είναι παρών σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Θεωρεί ότι υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για μειωμένη μετάδοση από τη χρήση των πιστοποιητικών Covid για πρόσβαση σε άλλες χώρες, σινεμά ή μουσεία, μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα σε περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες.