ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ»: Οι 17.000 Συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας Πασχίζουν για την Επιβίωσή τους

 Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο 2017 διέκοψε ολοσχερώς την καταβολή της επικούρησης στους συνταξιούχους της καταπατώντας διμερή συμφωνία μονομερώς και πραξικοπηματικά μετά από 70 χρόνια.

 Με την εξαΰλωση της επικούρησης το εισόδημα των συνταξιούχων της ΕΤΕ μειώθηκε εκείνο τον μήνα απότομα κατά 40-50%, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί όλες οι μνημονιακές περικοπές στις κύριες συντάξεις.

 Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει μέχρι σήμερα να απαιτεί την απρόσκοπτη και χωρίς καμμία ρύθμιση εξυπηρέτηση δανείων και καρτών από τους συνταξιούχους της.

 Ετοιμάζεται για νέα εθελούσια έξοδο του προσωπικού της, από το οποίο 4.500 εργαζόμενοι, ενώ καταβάλλουν εισφορές στον Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), δεν πρόκειται να εισπράξουν επικούρηση με την συνταξιοδότησή τους.

 Δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, που έχουν δικαιώσει κάποιους συνταξιούχους, αρνούμενη να καταβάλει τις επιδικασμένες οφειλές της.

 Όπως όλες οι συστημικές τράπεζες, χρέωσε τον ελληνικό λαό με πάμπολλα δις ευρώ για τις ανακεφαλαιοποιήσεις της, που, ενώ προορίζονταν βάσει Ν.4093/2012 για την κάλυψη των «κόκκινων» δανείων και για την τόνωση της ελληνικής αγοράς, τα χρησιμοποίησε για κερδοσκοπία στο εξωτερικό.

 Με παρόμοιο τρόπο σήμερα επιδιώκει την απαλλαγή της από την συμβατική της υποχρέωση, που απορρέει από τον ΛΕΠΕΤΕ, εντάσσοντας – με την βοήθεια της ελληνικής «κυβέρνησης» – τους 17.000 συνταξιούχους και δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ στο Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ, όπου θα αποδώσει 35 εκατ. ευρώ ετησίως για 5 χρόνια, την στιγμή που πλήρωνε 110 εκατ. τον χρόνο, ενώ ο κάθε συνταξιούχος της κατέβαλλε, μηνιαίως και για όσα χρόνια δούλευε, 12,50% επί του ακαθάριστου μισθού του ως εισφορά στον ΛΕΠΕΤΕ.

 Χωρίς μελέτη, χωρίς γραπτή πρόταση ούτε από την Διοίκηση της Τράπεζας ούτε από την κυβέρνηση, που σύμφωνα με τον νόμο και με το Σύνταγμα οφείλει να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους της χώρας, μετά από 20 μήνες αύξησης κερδών για την πρώτη και αδιαφορίας από την δεύτερη σε βάρος 17.000 οικογενειών, εμφανίζονται και οι δύο αποφασισμένες να επιβαρύνουν

1 ον τον κάθε συνταξιούχο της χώρας, που θα μοιρασθεί τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ με άλλους 17.000 συνταξιούχους, που δεν έχουν καταβάλει ούτε 1 δραχμή/ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ! Το μοναδικό Επικουρικό Ταμείο της χώρας, στο οποίο ισχύει η ρήτρα μηδενικούελλείμματος και στο οποίο θα πέφτει αυτομάτως ο «κόφτης» κάθε 3 μήνες!

2 ον τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο, που θα επωμισθεί – όπως πάντα – όποια οικονομική υποχρέωση μετακυλίεται στο Δημόσιο. Τώρα αφορά σε απαλλαγή της Εθνικής Τράπεζας από συμβατική της υποχρέωση με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας και της ευχέρειας κερδοσκοπίας της.

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΠΕΤΕ

 

Ο ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) δεν είναι Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, ούτε έχει νομική προσωπικότητα. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, αποτελεί αποταμιευτικό λογαριασμό περιουσίας ειδικού σκοπού. Είναι προϊόν διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Τράπεζας και των εργαζομένων της από το 1949 με σκοπό την καταβολή μετεργασιακού μισθού στους εργαζομένους μετά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία. Τα έσοδά του προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων (3,5% επί των αποδοχών τους) και εργοδότη (9%) χωρίς την παραμικρή ανάμειξη ή υποχρέωση του κράτους.

Όταν το 2012 και 2015 εντάχθηκαν όλα ανεξαιρέτως τα Επικουρικά Ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., ο ΛΕΠΕΤΕ δεν κατέστη εφικτό να ενταχθεί, διότι δεν αποτελεί Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης βάσει ιδρυτικού νόμου.

Η Διοίκηση της ΕΤΕ, ως αποκλειστικός οικονομικός διαχειριστής του ΛΕΠΕΤΕ, μέχρι τον Νοέμβριο του 1995 μπορούσε να αυξομειώνει το ύψος του μετεργασιακού βοηθήματος. Έκτοτε, όμως, ο τότε Διοικητής της Τράπεζας κ.Μίρκος με απόφαση του ΔΣ μετέτρεψε τον χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ οριστικά και αμετάκλητα σε « Λογαριασμό Εγγυημένων Παροχών».

Γνωματεύσεις επιφανών καθηγητών και δικηγόρων (κκ Κρεμαλής, Βλαχόπουλος, Στρίμπερης, Καρούζος, Κωτσής κ.α.), μεταξύ των οποίων και ο νυν υφυπουργός κ. Πετρόπουλος καθώς και ο νύν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέρριψαν τον ισχυρισμό της Διοίκησης της ΕΤΕ ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι «λογαριασμός εγγυημένων εισφορών».

Ακόμη και ο Πιερ Μοσχοβισί απάντησε με σαφήνεια σε ερώτηση Ευρωβουλευτή ότι «το ζήτημα αυτό αφορά ιδιωτική ρύθμιση μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και των υπαλλήλων της και όχι δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Άλλωστε, επειδή ο καταβαλλόμενος μετεργασιακός μισθός αποτελεί διαχρονική παροχή εργασιακής φύσης, είναι γνωστό ότι η Ευρώπη δεν αναμιγνύεται.

Επί 58 χρόνια, δηλ. μέχρι το 2006, ο λογαριασμός ήταν πλεονασματικός. Από το 2007, άρχισε να φαίνεται το δυσβάσταχτο κόστος, που προκάλεσαν στον ΛΕΠΕΤΕ οι αλλεπάλληλες εθελούσιες έξοδοι, που η ίδια η Τράπεζα αποφάσισε μονομερώς. Τα ελλείμματα και των ασφαλιστικών ταμείων και του ΛΕΠΕΤΕ, που προέκυψαν από τις αθρόες αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών, δεν έχουν καλυφθεί από την ΕΤΕ παρά την υποχρέωσή της βάσει Ν. 3371/2005 άρθ.69.

Ωστόσο, η καταβολή του μετεργασιακού βοηθήματος στους συνταξιούχους ήταν απρόσκοπτη μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι Διοικήσεις της ΕΤΕ σεβάστηκαν την υποχρέωση της Τράπεζας, που «εγγυάται την παροχή» αυτή στους συνταξιούχους της, όπως απορρέει από τον κανονισμό του ΛΕΠΕΤΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

 Τα τελευταία 40 χρόνια το πρώτο μέλημα της εξουσίας -της κάθε εξουσίας απ' την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη- είναι ο περίδρομος.
Καταπέλτης για άλλη μια φορά ο Βρετανός πολιτικός και αρχηγός του Κόμματος  της Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου Νάιτζελ Φάρατζ, σχολιάζοντας την επικαιρότητα αναφορικά με τους βανδαλισμούς μνημείων, από διαδηλωτές.
Ο Δήμαρχος αρνείται ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ το χοιρινό κρέας από την καφετέρια του MENU της σχολής και εξηγεί το γιατί:
Ο πρόεδρος του ENIAIOY ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (Ε.ΠΑ.Μ), κ. Δημήτρης Καζάκης, και ο πρόεδρος του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (ΑΚΚΕΛ), κ. Βάκης Τσιομπανίδης, συμφώνησαν στη σύμπραξη των δυνάμεών τους και ανακοίνωσαν κοινή κάθοδο στις  εθνικές εκλογές. Το πολιτικό πλαίσιο της σύμπραξης αυτής, έχει ως κύριο πρόταγμα το τρίπτυχο: Εθνική Ανεξαρτησία, Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, Κοινωνική Απελευθέρωση.
Ο Διοικητής του Γ.Ν Πατρών, με αποφάσεις του και μάλιστα έν μέσω των εκλογών, αποφάσεις που αντίκεινται στην κείμενη νομοθεσία, προωθεί την εφαρμογή του Νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου, ενός πολυβασανισμένου Οργανισμού που δυστυχώς συνεχίζει να έχει κενά, ¨λάθη και παραλήψεις¨ που σαφώς τον καθιστούν ανεφάρμοστο.
Η εισήγηση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του Αριστερού Ρεύματος (1/6/19), όπου ανήγγειλε την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας, εντυπωσιάζει με την ειλικρίνεια με την οποία θέτει τους λόγους της εκλογικής αποτυχίας της ΛΑ.Ε. στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της εκλογικής διαδικασίας (α’ και β’ γύρος) τωνεπαναληπτικών εκλογών, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ΝεκτάριοςΦαρμάκης δήλωσε τα εξής:«Αισθάνομαι υποχρεωμένος να επαναλάβω ότι οι πολίτες της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίαςκαι της Ηλείας υπέγραψαν την αλλαγή σελίδας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γεγονόςπου αποτελεί τιμή για εμένα και τους συνεργάτες μου, αλλά και μεγάλη ευθύνη, την οποίαείμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε.
«Η κοινωνία άκουσε και εμπιστεύτηκε το μήνυμα της μεγάλης αλλαγής στην ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας. Όμως σε μας δεν αρμόζουν θριαμβολογίες. Ούτε τώρα, ούτε και τηνεπόμενη εβδομάδα που με τη δύναμη του συνόλου των πολιτών της περιοχής μας, θακληθούμε να αναλάβουμε την ευθύνη διοίκησης της Περιφέρειας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μαςακόμα πιο δυναμικά.
     Την Κυριακή στις εκλογές -κυρίως στις ευρωεκλογές- θα (απο)δείξουμε αν είμαστε το έθνος των θρυλικών απροσκύνητωνόπωςνομίζουμε πως είμαστε,